Cikkek

Fehér cukor kontra nádcukor

E-mail Nyomtatás

A nádcukor egészségesebb mint a fehér cukor!


Évek óta egyre többet hallani a nádcukorról, hogy mennyire egészséges. Vajon tényleg olyan nagy a különbség a fehér cukor és a nádcukor között?
 
A nádcukor ma már egyre több helyen megvásárolható, és akik odafigyelnek az egészséges táplálkozásra és szeretnék elkerülni a mesterséges adalékanyagokat szívesen, vásárolják ezt az újfajta édesítőszert. Ám hogy új termék lenne ez csak hazánkra igaz, hiszen magát a növény, vagyis a cukornádat már az ókorban is termesztették és az óta is sok trópusi országban termesztik ma is, főleg a nemes cukornád termő területe nőt meg.
Maga a növény egy nádféle, magassága elérheti a két métert is, levelei hosszúkásak, szára elágazik.
 
Vadon ma már nem található meg ez a növény, de nagyüzemben termesztik pl. Dél Amerikában, Kelet Indiában, és néhány trópusi területen. Régen még rabszolgák dolgoztak az ültetvényeken, majd felváltották őket a munkások, ma már géppel végzik a legtöbb helyen a betakarítást.
 
Minden fajtánál máskor van a betakarítás ideje van, ahol a 8-9. hónapban aratnak, és van ahol csak 1 év után. Néhány évente az egész állományt meg kell újítani, mert egy idő után a kiöregedett tövek cukor tartalma erősen csökken. A növényt mindig virágzás előtt aratják le, mert ilyenkor a legmagasabb a cukortartalom, gépekkel vágják le a hatalmas szárakat, darabolják és kötegelik őket.
 
Ma már a cukornádat bio erőművekben is felhasználják, több Európai országban köztük hazánkban is néhány éve kezdték el felfedezni jótékony hatását.
És hogy miért egészségesebb a nádcukor, mint a fehér cukor? Mert nincs benne semmi mesterséges anyag, sőt még a cukorrépánál is egészségesebb. Az íze igencsak eltér a mi megszokott fehér cukrunktól, hiszen a mesterséges eljárásnak köszönhetően a fehér cukor 90-ban, míg a nádcukor kb. 20%ban tartalmaz édes vegyületet.
 
Így aki még nem kóstolta a cukornád terméket idő kell, míg megszokja. Ennek oka, hogy a mai világban megszoktuk a mesterséges anyagok és vegyületek ízét, ám kissé elszoktunk a természetes ízektől.
 
A nádcukrot ne keverjük össze a barna cukorral, amit a boltban veszünk, mert a barna cukor majdnem ugyanolyan káros, mint a fehérített változat annyi a különbség közte hogy a fehér cukrot egy kevés melasszal, vagyis a nádcukor egyik változatával beszínezik, de ettől az még fehér cukor. A nádcukorból ma már széles a kínálat, készítenek belőle pl. porcukrot, kockacukrot, és különböző más termékeket.

A nádcukornak sokkal természetesebb kissé karamellás íze van, így használhatjuk süteményhez, teához, és minden olyan ételhez, amihez eredetileg fehér cukrot adtunk volna. A természetességét a feldolgozás adja, vagyis a levágás után sajtolással kinyerik a nádcukrot, majd centrifugálják, és szárítják, így kapják meg a melaszt.
Semmi vegyi anyag és vegyi vagy mesterséges eljárással nem avatkoznak be. És mivel egy növényből nyerték ki az alapanyagok így rengeteg ásványi anyag és vitamin van benne, így mindenképp érdemes áttérni a fehér cukorról a nádcukor fogyasztására.


(Forrás: Noinetcafe.hu)

 

Fogyj és izmosodj Hot Ironnal!

E-mail Nyomtatás


Formás alakot szeretnél szálkás izomzattal? Keresed a hatékony zsírégető edzésformát? A hot iront neked találták ki!

A hot iron a hagyományos súlyzós edzést ötvözi az aerobikkal, ezáltal kivételes eredmény érhető el vele. A Németországból származó súlyzórudas edzés azért páratlan, mert úgy építi az izmokat, hogy közben a felesleget is eltünteti. Gyógytornászokból, edzőkből és orvosokból álló csapat fejlesztette ki, így magas szakmai háttér áll mögötte.


Az erő- és állóképesség növelő hot iron zsírégető hatása egy átlagos edzéséhez képest igen hosszú távú, a szervezet nemcsak mozgás közben és utána pár óráig, hanem 24 órával utána is égeti a zsírt. Az izomzat a regenerálódás során is bonja a zsírsejteket, átlagban 20%-kal megemelkedik az alapanyagcsere. Viszont a gyakorlatok elvégzése nem olyan megterhelő, mint egy végigugrálandó aerobikóráé. Ülőmunkát végzőknek is ajánlott, hátizom-gyakorlatai javítják a tartást. Bármilyen meglepő, a csontritkulás megelőzésében is szerepet játszik, mivel növeli a csontsűrűséget.


Nagy előnye, hogy a női és a férfi szervezetnek egyaránt ideális, mivel az emelendő súlyok nagysága személyre szabott. Bár az irányított gyakorlatok ugyanazok, a tárcsákat te pakolod a rúdra, így mindenki a saját szintjén tud edzeni. Olyan súllyal optimális dolgozni, amit meg tudsz emelni, de azért kihívást is jelent az izmaidnak. Ha egy gyakorlat közben úgy érzed, hogy túl kicsi vagy túl nagy a súly, bármikor levehetsz vagy feltehetsz egy-egy tárcsát. Csak arra vigyázz, hogy a súlyt mindig guggolva, egyenes háttal rakd le a földre. Kezdőként érdemes az óra elején az edző tanácsát kérni a tárcsasúlyok kiválasztásánál. Egy jó edző a továbbiak során arra is figyel, hogy mikor emelj a súlyokon a további fejlődés érdekében. A nőknek nem kell félniük a túlzott izmosodástól, a hot iron szálkásan feszes kar- és lábizmokat eredményez, miközben a csípőbőség is csökken.
Az óra elején a szokásosnál is fontosabb az izmok bemelegítése. Ezután következhetnek az alapgyakorlatok, először csak pici súllyal, vagy csupán a rúddal, amely mindössze 2 kg. A súlyokat az óra során fokozatosan emelhetjük, miközben minden testrészünkre edzünk. Bicepsz, tricepsz, fekvenyomás, hátizom-gyakorlatok, kitörések, guggolások az óra alapfeladatai, meghatározott ismétlésszámmal. Fontos a gyakorlatok kontrollált, lassú, helyes kivitelezése. Természetesen a hasizomgyakorlatok sem maradhatnak el, nyújtás előtt a talajon végezzük el őket. Az edzés végén jöhet a megérdemelt és igen fontos nyújtás. Hetente 2-3 edzés az optimális.


forrás: www.wellnesscafe.hu

 

10 indok a zabpehely mellett

E-mail Nyomtatás


Ki ne hallott volna róla. A "gyúrósok" egyik legkedveltebb reggelije, diétázók kedvelt étele, sok diétás süti alapanyaga, ezerféleképpen elkészíthető, egészséges. Semmi kétség, hogy segítségével az életminőség jelentősen javítható, és bármi is a célunk, hatékonyan tudjuk használni.
De hogy melyek is a valódi előnyei és miért érdemes fogyasztani? Nézzük csak:  wink

Bővebben...
 

Szója, víz, cola

E-mail Nyomtatás

ÉRDEKES!

 alt       alt      alt     

Bővebben...
 


Cikkek

Cikkek

Partnereink

TemplateCenter.EU - Professional and Custom Joomla Templates